Universele lichtregelaar

Eindelijk beschikbaar: de meest universele regelaar voor off-grid verlichting.

  • Geschikt voor 2, 3 of 4 lithium ion cellen in serie
  • Geschikt voor 12V loodaccu's
  • Met acculadingsindicatie-LED's: groen >75%, geel: tussen 25 en 75% en rood <25%
  • Met indicatie dat de uitgang aan staat (blauwe LED)
  • met low-drop regulator ingebouwd, bereik traploos 5-13V, minimale drop 0,1V(!)
  • Op lithium-ion standen ingesteld schakelt de schakeling bij ca. 3V per cel af
  • Op 12V loodaccu ingesteld schakelt de schakeling op ca. 10,5V af
  • Maximale stroom standaard 2 Ampère, gezien de zekering deze waarde heeft
  • Maximale dissipatie van de regelaar: 6 Watt (koellichaam wordt daarbij gloeiend heet!)
  • Aan/uit schakeling door middel van 2 druktoetsen

 

Deze alles-in-één schakeling doet alles wat nodig is om tot een betrouwbaar en veilig off-grid verlichtingssysteem te komen. Te diepe ontlading van lithium ion cellen en loodaccu's wordt voorkomen, terwijl een simpele zekering de schakeling en de accu's beschermt tegen kortsluiting en overbelasting.  Je ziet in één oogopslag de toestand van de accu's aan de hand van de kleur van de acculadings-LED's. Een simpele druk op 1 van de knoppen schakelt de verlichting aan of uit. 

Een stukje uitleg over de maximale dissipatie: een lineaire regelaar als deze, zal een hogere spanning, die niet constant is, omzetten naar een lagere spanning, die wèl constant is gedurende (bijna) de gehele ontladingstijd van de accu's. Het teveel aan spanning dat weggewerkt moet worden, wordt omgezet in warmte. Hierbij geldt een simpele regel uit de natuurkunde: P = U * I waarin:

P = het verliesvermogen (de dissipatie)

U = het spannings-verschil tussen in- en uitgang van de regelaar

I = de stroom die door de regelaar geleverd wordt: de totale stroom door alle aangesloten lampen.

 

Voorbeeld: wij sluiten drie cellen lithium ion aan op de ingang, wij nemen een 10V / 0,7A lamp op de uitgang. Wat is nu de dissipatie?

Om dat te bepalen moet je weten: een volle li-ion cel kan tot 4,20V spanning hebben, 3 in serie dus drie keer zoveel: 12,6V. Op de uitgang stellen wij 10V in, waardoor  het verschil tussen in- en uitgang 12,6 - 10 = 2,6V is.

Er geldt voor het gedissipeerde vermogen P = U * I = 2,6 * 0,7 = 1,82W. Dit valt ruim binnen de 6W en is dus een toegestane belasting. Twee lampjes gaat ook nog goed, bij drie lampjes is nog altijd de maximale dissipatie niet overschreden, maar de maximale stroom van 2A net wel. In dit geval is het dan toegestaan de zekering naar 2,5A te verhogen, zodat 3 lampjes kunnen worden aangesloten.